Radovi na projektu "Dogradnja zapadnog dijela luke Cres" se nesmetano odvijaju uz uvažavanje predloženih mjera zaštite i prevencije od zaraze koronavirusom

30. 03. 2020.
U creskoj luci u posljednjih pola godine realizirano gotovo 50% ukupnih radova

Prema posljednjim informacijama Hrvatske komore inženjera građevinarstva te smjernicama o postupanju na gradilištima, građevinski se radovi mogu nesmetano provoditi pa se i u gradu Cresu, na mjestu buduće nove luke, radovi odvijaju u punom zamahu, sukladno dinamičkom planu. Dovršetak projekta će građanima omogućiti zaštitu njihovih brodica tijekom nevremena te kvalitetan i sigurniji ukrcaj na linijske brodove cjelogodišnje linijske plovidbe.

„Iako se nalazimo u neizvjesnom razdoblju zbog pandemije koja pogađa ne samo Hrvatsku, već i cijeli svijet, koronavirus zasad nije zaustavio radove na gradilištima. To znači da se aktivnosti na dogradnji creske luke odvijaju u skladu s planiranim te smo u posljednjih 6 mjeseci, kad smo i započeli s projektom, realizirali gotovo polovicu ukupnih radova“, pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako se aktivnosti na terenu provode u skladu s mjerama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te drugih nadležnih institucija.

Dosad su izvedeni radovi bušenja i betoniranja 43 pilota postave naglavnih greda i postave armiranobetonskih prefabriciranih glavnih uzdužnih nosača na kompletnom lukobranu. Također, postavljeni su valobrani ekrani sa unutrašnje i vanjske strane, a započeli su i radovi betonaže tlačne armiranobetonske ploče rasponske konstrukcije lukobrana, ukupne dužine od 185 metara. Na lukobranu je započela i instalacija javne rasvjete, struje, vode te hidrantske mreže, kao i radovi na rekonstrukciji postojeće obale koja se nalazi pod konzervatorskom zaštitom, zbog čega je angažiran arheološki nadzor. 

Dogradnja zapadnog dijela luke Cres Dogradnja zapadnog dijela luke Cres

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021., a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra. Osim toga, omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali te osigurati veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi. Od ukupno 40 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, 30 milijuna kuna sufinancirano je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.